Förlåt att jag väckte dig!

Levande trädgård / Permalink / 0
Vårstädning i trädgården. Ordentligt sopar jag bort en lövhög i hörnan mellan skjul och växthus. Var det därifrån hon kom, den nästan svata humlan som jag en stund senare ser yrvaket kravla omkring på marken? 
Jag har läst om vallhumlan i "Galen i humlor" av Dave Goulson. Min älsklingsbok, som påverkat min inställning både till trädgården och till hela tillvaron. Vallhumlan i sin tur ligger Dave Goulson speciellt varmt om hjärtat. Han har till och med gjort insamlingsresor till Sverige för att samla in vallhumlor, eftersom de försvunnit från Storbrittanien.
Och nu har jag en här! I min egen trädgård! Egentligen skulle den ha fått sova en månad till, minst, om inte jag kommit med min kvast. Men nu åt den lite från några scillor, och sen verkade det som om den hittade någonstans att somna om, för jag har inte sett den igen.
 
 
 

Artemisiasällskapet

Aktuellt / Permalink / 0
Det började med att vi samlades på Engholms slott ute på Mörkö en januarikväll som verkligen var mörk. Vi var alla åldrade Gröna Pennor. Vi hade ägnat en stor del av våra liv åt trädgården och skrivandet. Och nu hade den tiden kommit när vi bestämt oss för att dra ner på tempot, ta oss tid att begrunda det vi upplevt. 
Vi tyckte det var passande att kalla vår lilla grupp Artemisiasällskapet. Malört, Artemisia absinthium kan beskrivas som en gråbladig växt som växer till en rugge som kan behöva stöttas. Naturligtvis skulle vi dricka absinth där i slottets tornrum när vi bildade vårt sällskap! 
 
Nu är vår bok Artemisiasällskapet - berättelser ur trädgårdslivet - ute i bokhandeln, och Ulla Hasselmark och jag ska på Trädgårdsmässan och berätta om den för alla besökare. För er som inte har möjlighet att åka det bjuder jag på en litet titt. Det är Viktor Kvant som gett våra bilder det där magiska skimret som satt sin prägel på hela
vår bok.
 
 
Ewa Ridwall Isacsson, en av tolv författare i Artemisiasällskapet, skriver om sin hemliga trädgård nära skogen i Hälsingland. Hennes kapitel heter: "Min trädgård är bipolär precis som jag", och hon skojar inte. Och hon är inte ensam om att hämta kraft och tröst i trädgården när livet blir tungt.
 
 
Agneta Ullenius satsar på David Austenrosor i sin trädgård på Österlen. Det har en djupare innebörd - det fanns en tid då ett cancerbesked fick henne att tro att det bara var lönt att odla ettåriga blommor. Nu heter hennes kapitel: "Härdig och frisk som jag".
 
 
Självsvåldliga franska kungsljus tänder ljuset i min egen trädgård. Här har jag funnit ny mening genom att studera humlor, vildbin, fjärilar och andra spännande småkryp som är beroende av vad jag gör och planterar.
Till top